Żurawina – jesienna bomba witaminowa

zurawina

Żurawina to charakterystyczne niewielkie, czerwone owoce, które dostępne są w różnych formach. W sezonie jesiennym sięgamy po świeże owoce, natomiast w innych okresach dostępne są wersje mrożone i suszone. Dlaczego warto wpleść żurawinę do swojej diety?

Przede wszystkim ze względu na jej właściwości. Mowa tutaj o zwalczaniu chorób układu moczowego i pokarmowego. Zawarte w niej substancje przydają się także w walce ze stanami zapalnymi dziąseł. Warto tutaj nadmienić, że znajdujące się w żurawinie proantocyjanidy nie niszczą bakterii. Zamiast tego zapobiegają ich przyleganiu do ścianek organów. Właśnie dzięki temu chronią organizm człowieka. Owoce żurawiny i sok z nich uzyskany wykorzystuje się także w profilaktyce, ponieważ są one źródłem przeciwutleniaczy.

Co jeszcze sprawia, że warto spożywać ten owoc w dowolnej postaci? Głównie fakt, iż znajdują się w niej: polifenole, flawonoidy, spora ilość witaminy C, a także beta-karoten. Ten ostatni jest nazywany również prowitaminą A. Odpowiada on za wspomaganie odporności jak i działanie przeciwzmarszczkowe.

Tak jak już zostało wspomniane powyżej owoce żurawiny można przyjmować w różnych formach. Warto dodawać je do różnego rodzaju koktajli, sałatek, a także owsianek. Można także zastosować je przy przyrządzaniu mięs. Na rynku dostępne są także gotowe soki z żurawiny.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *