Priorytetem każdej osoby, która dba o swoje zdrowie jest spożywanie wartościowych posiłków. Jak wiadomo niestety smak nie zawsze idzie w parze ze składnikami odżywczymi, nie wspominając już o ekologii. Jednakże to wszystko naprawdę da się pogodzić. Poniżej przedstawiamy propozycje wegetariańskich dań na ciepło i zimno, które spełnią wymagania nawet największych smakoszy.
Dania wegetariańskie na ciepło
Jedną z najpopularniejszych propozycji kuchni wegetariańskiej są pulpety. Chociaż brzmi to paradoksalnie, to różnią się one od klasycznej wersji, bowiem tutaj zamiast mięsa użyto soczewicy. Taka porcja to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, który dostarczy dużo białka. Do tego typu dania świetnie sprawdzi się sos pomidorowy – wtedy smak pulpetów zostanie podkreślony. Dla miłośników kebabów polecamy ich zdrową, wegetariańską wersję, czyli falafela. Tym razem główną rolę odegra dobrze znana ciecierzyca. Stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa, ponieważ zawiera podobną ilość białka. W 100 gramach ugotowanej cieciorki jest nie tylko aż 8,9 gram białka, ale również dużo błonnika. Osobom, które nie wyobrażają sobie życia bez tradycyjnego schabowego a równocześnie chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe proponujemy kotlety z marchwi. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Należy zetrzeć 5 sztuk marchewek na grubej tarce i gotować w mleku z dodatkiem łyżki masła na półmiękko. Następnie wsypać 3 łyżki kaszy mannej dogotować dla miękkości. Po wystudzeniu wbić jajko, dodać dowolną przyprawę uniwersalną, uformować kształt kotletów, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Chociaż jest to niewątpliwie mniej kaloryczna wersja popularnego dania, to zawsze można ją jeszcze udoskonalić zamieniając zwykły olej na słonecznikowy lub kokosowy. Jeśli ktoś lubi, to warto na koniec położyć na kotlety odrobinę śmietany dla smaku.
Dania wegetariańskie na zimno
Jeśli chodzi o propozycje kuchni wegetariańskiej dań na zimno, tutaj również każdy znajdzie coś dla siebie. Zamiast tradycyjnego pasztetu, który często zawiera dużo konserwantów możemy samodzielnie zrobić pasztet z dyni. Przepis jest prosty i przygotowanie go jest niedrogie. Kolejnym smacznym pomysłem jest chłodnik z ogórków. Wystarczy umyć, obrać i zetrzeć na tarce 6 średniej wielkości ogórków gruntowych, dodać szczypiorek, koperek, czosnek, sól i pieprz, a następnie wymieszać to wszystko z 400ml jogurtu greckiego i 200ml jogurtu kremowego. Tak przygotowany chłodnik można podać z jajkiem lub ziemniakami przez co będzie bardziej pożywny. Jeśli chodzi o zdrowe desery, to na cieplejsze dni polecamy lody bananowo-kokosowe, które świetnie chłodzą, a dla orzeźwienia budyń z mango. Obie opcje zawierają niewiele kalorii i są wegetariańskie.