Zdrowe przekąski – czy takie istnieją?

Chyba każdy z nas podejmując decyzję o rozpoczęciu zdrowego trybu życia odczuwa tęsknotę za możliwością umilenia sobie ulubionego filmu, czy serialu jakimś małym smakołykiem. Zazwyczaj przekąska kojarzy się z chipsami, popcornem, czy słodyczami. Czas obalić mit – przekąski mogą być zdrowe i decydując się na dietę wcale nie musimy z nich rezygnować.

Bakalie i orzechy – zdrowie w pigułce

Mając ochotę na coś słodkiego bardzo często sięgamy po pełne cukru i wysokokaloryczne batony. Można je łatwo zastąpić bakaliami, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. To suszone owoce, takie jak morele, rodzynki, czy śliwki, które występują często w połączeniu z orzechami. Bakalie więc zastępują nam słodycze a orzeszki – chipsy. Czas teraz wspomnieć o korzyściach jakie przynosi spożywanie tej zdrowej przekąski. Po pierwsze pomaga ona zapobiegać nowotworom i zawałom oraz łagodzi dolegliwości żołądkowe. Najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii zawierają figi. Mają duże ilości cynku, dlatego wspomagają układ hormonalny, ponadto odtruwają i odkwaszają organizm. Tak jak suszone banany, pomagają zapobiegać wrzodom żołądka. Śliwki wspomagają trawienie, zawierają duże ilości żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i witamin z grupy B. Orzechy, choć mają w sobie spore ilości tłuszczów, to są to dobre tłuszcze, a raczej nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwzakrzepowych i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Naukowcy udowodnili, że nerkowce chronią przez cukrzycą typu 2. Mają działanie kojące i poprawiające koncentrację. Migdały nie tylko zachwycają swoimi lekko słodkimi walorami smakowymi, ale są też bogactwem witaminy E dobrej dla skóry. Mimo niewątpliwie dobrego wpływu na organizm i utrzymanie szczupłej sylwetki, należy dawkować spożywanie bakalii, bo są dosyć kaloryczne. Zresztą wiadomo – nawet to, co najlepsze w nadmiarze może szkodzić.

Nasiona – jak z nich korzystać?

Kolejną znakomitą opcją zdrowej przekąski są nasiona. Należą do nich między innymi nasiona roślin strączkowych, dyni, siemienia lnianego, słonecznika lub chia. To wygodny rodzaj smakołyku, który ma bardzo długi termin przydatności. Nasiona roślin strączkowych można spożywać jako kompletny produkt. Zapewniają około 350kcal na 100g. Ponadto obfitują w błonnik, są źródłem kwasów omega 3, 6 i 9 i pokrywają między 16 a 19 procent zalecanego dziennego spożycia białka. Bardzo popularne ostatnio stały się też nasiona chia. Najczęściej stosuje się je jako dodatek do potraw, z którymi doskonale się komponują, z uwagi na swój neutralny smak. Zmielone sprawdzą się jako zagęszczasz do zup, sosów i koktajli oraz mogą być alternatywą dla bułki tartej. Z kolei nasiona słonecznika można po prostu zajadać w wolnej chwili i bez problemu zabrać w podróż.

Ciasteczka zbożowe – przekąska bez dodatku cukru

Producenci wyszli naprzeciw marzeniom o możliwości zajadania ciastek będąc na diecie i stworzyli idealną przekąskę – ciasteczka zbożowe. Jeśli jednak wolisz je samodzielnie przygotować, to mamy na to prosty sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w mąkę owsianą, jogurt naturalny, olej kokosowy, sezam, jajka, słonecznik łuskany i dowolny owoc, na przykład żurawinę. Odpowiednie proporcje, wymieszanie wszystkiego ze szczyptą soli, dodanie ksylitolu i upieczenie pozwoli na rozkoszowanie się pysznym smakiem. Ksylitol to słodzik, który wygląda i smakuje jak cukier, ale ma o 40% mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Jedząc takie ciasteczka zbożowe zaspokajasz swoją chęć na słodkie dbając przy tym o swoje zdrowie.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *