Trawa pszeniczna – co warto o niej wiedzieć?

szklanki

W ostatnim czasie o trawie pszenicznej słyszymy w związku z medycyną naturalną i superfoods. Charakteryzuje się dużą zawartością chlorofilu i ma więcej wapnia, niż mleko. Czym właściwie jest ta bogata w antyoksydanty roślina? Trawa pszeniczna jest rodzajem suchej, jasnozielonej trawy powstającej z liści znanej nam pszenicy zwyczajnej. Była hodowana jeszcze w Starożytnym Egipcie, gdzie uważano ją za świętą roślinę ze względu na jej zbawienny wpływ na kondycję organizmu. Dziś trawę tę uprawia się niemal na całym świecie, a jej największymi producentami są Indie, Stany Zjednoczone oraz Chiny.

Trawa pszeniczna – jej skład i właściwości

Trawa pszeniczna jest bogata w charakteryzujący oczyszczający organizm z toksyn chlorofil – jego zawartość to ponad sto miligramów w stu gramach soku! Chlorofil wspomaga działanie naszego organizmu między innymi hamując stany zapalne i usprawniając pracę tarczycy. Wzmacnia również nasz układ krwionośny. To jednak nie wszystko – w składzie trawy pszenicznej możemy znaleźć szereg witamin: witaminę A i E, witaminy z grupy B (w tym tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy) oraz ponad 90 różnych minerałów! Do najważniejszych z nich należą między innymi magnez, żelazo, miedź, wapń, potas, cynk czy chrom. Roślina jest także źródłem regulującego pracę jelit błonnika oraz enzymów przeciwutleniających, które są odpowiedzialne za usuwanie z organizmu wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, a także wzmacniających naszą odporność glikoprotein. Spożywania trawy pszenicznej nie muszą obawiać się osoby na diecie – litr wyciśniętego z niej soku zawiera tylko 20 kilokalorii.

Do czego wykorzystać trawę pszeniczną?

Trawa pszeniczna z całą pewnością może znaleźć swoje zastosowanie w kuchni – możemy użyć jej jako dodatek do koktajlu czy zdrowej sałatki, czy nawet położyć bezpośrednio na kanapce. Jeśli bardziej odpowiada nam forma soku, należy pamiętać, by wypić go nie później, niż pół godziny po przygotowaniu, by nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Ekstrakt z trawy pszenicznej jest również dostępny w formie preparatów i kapsułek. Niezależnie od tego, która forma odpowiada nam najbardziej, na pewno warto wprowadzić trawę pszeniczną do naszej codziennej diety.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *