Spirulina, której pełna nazwa brzmi Spirulina Platensis, jest obecnie najlepiej przebadaną niebiesko-zieloną mikroalgą, uprawianą niemal na całym świecie. Wykorzystywana była jeszcze przez Azteków, którzy dodawali ten silny antyoksydant do pieczonych przez siebie ciasteczek. Dziś możemy kupić ją w formie proszku, tabletek czy kapsułek. Regularnie spożywana może mieć duży wpływ na poprawę kondycji naszego organizmu i zapewni nam większą odporność. Czym właściwie jest spirulina?
Spirulina – skład i właściwości
Spirulina jest bez wątpienia pokarmem o wysokiej wartości odżywczej – w jej składzie znajdziemy aż 60 procent pełnowartościowego białka! Oprócz tego alga ta zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jest źródłem ważnych dla naszego zdrowia minerałów – żelaza, sodu, potasu i chromu, oraz witamin: C, K i E a także witamin z grupy B i beta-karotenu. Spirulina wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, pomaga w regulacji poziomu lipidów we krwi, może być pomocna także w walce z anemią czy cukrzycą typu drugiego, gdyż bierze udział w regulacji cukru we krwi. Alga jest również polecana dla osób, które chcą przeprowadzić oczyszczanie organizmu – spirulina pomaga pozbyć się toksyn i metali ciężkich oraz stosowana profilaktycznie – chroni przez zatruciem rtęcią i arsenem. Dodatkowo zawarty w niej fosfor ma pozytywny wpływ na pracę nerek i przyczynia się do likwidowania powstałych w nich kamieni. Do długiej listy zalet spiruliny należy dopisać także łagodzenie problemów z zatokami, regulowanie poziomu cholesterolu, odkwaszanie organizmu czy nawet zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu.
Spirulina – z czym to się je?
W wielu sklepach internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością znajdziemy spirulinę w różnych formach: ciemnozielonego proszku, kapsułek czy tabletek. Sproszkowana spirulina o delikatnie słonym smaku to idealny dodatek do koktajli czy sosów. Spirulinę w kapsułkach i tabletkach spożywa się codziennie w dawce określonej przez producenta. Niezależnie od tego, którą formę wybierzemy, musimy pamiętać, by pochodziła od sprawdzonego producenta, posiadającego odpowiednie certyfikaty potwierdzające jakość produktu.<