Siemię lniane to kolejne polskie superfoods. Nasiona lnu zwyczajnego powinny na stałe zagościć w naszej diecie, ponieważ są źródłem wartościowych substancji. Mowa tu między innymi o nienasyconych kwasach tłuszczowych, a także kwasach ALA. To właśnie te drugie obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Co więcej już jedna łyżeczka siemienia lnianego to wartość 3g błonnika. Ten superfoods zawiera także sporo lignanów, które wpływają na prawidłową pracę jelit, przeciwdziałają chorobom serca, stanom zapalnym, jak i nowotworom. Nasiona lnu wpływają także na redukcję poziomu cukru we krwi, więc wskazane są jako składnik posiłków dla osób borykających się z cukrzycą typu 2. Siemię lniane dostarcza także sporą ilość wapna do organizmu.
Wiemy już co zawiera siemię lniane, a teraz pora na informację jak je przyjmować. Zmielenie siemienia przed spożyciem sprawia, że przyswoimy więcej kwasów tłuszczowych i lignanów. Takie nasiona sprawdza się wówczas jako dodatek do ciast, zup, różnego rodzaju sałatek, jak i koktajli. Można je także dodać do pieczywa lub płatków śniadaniowych. Warto także wspomnieć, że siemię lniane zalane wrzątkiem i zmiksowane z owocami utworzy smakowity kisiel.