Rokitnik to niestety nie doceniany w Polsce owoc. Sięgają po niego nieliczni co powinno się zmienić, ponieważ jest on prawdziwym superfoods takim jak jagody goi. Jest to produkt bardzo ceniony w Azji, a jak wiadomo tamtejsza kuchnia uchodzi za najzdrowszą.
Co w sobie zawiera rokitnik? Dostarcza on do organizmu witaminę C, a także substancje, które zapobiegają jej utracie podczas procesów gotowania lub przechowywania. Co więcej jest on źródłem karotenoidów, witaminy E, K jak również kwasów omega-3, omega-6, potasu, cynku, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i fitosteroli.
Dzięki zawartym w nim substancją może działać przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i co niezwykle istotne antynowotworowe. Rokitnik wykorzystuje się przy budowaniu odporności i leczeniu chorób skóry.
Owoce rokitnika same w sobie nie mają zbyt przyjemnego smaku. Można go określić jako cierpki. Właśnie dlatego powinny one stanowić część koktajlu lub soku przygotowanego z różnych owoców. Warto również przygotować różnego rodzaju przetwory z rokitnika takie jak nalewki czy konfitury.