Natka pietruszki to nie tylko ozdoba potrawy!

pietruszka

Większość z nas stosuje natkę pietruszki jedynie do dekorowania potraw. Warto jednak sprawić, by stała się ona bardziej istotnym składnikiem. Przede wszystkim dlatego, że już jedna łyżeczka natki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ta jak wiadomo jest bardzo ważnym składnikiem przy budowaniu odporności. Jednak nie jest to jej jedyne zadanie. Witamina C wspomaga także wchłanianie żelaza, które również jest składnikiem natki pietruszki. Właśnie dlatego powinna ona znaleźć się w menu osób cierpiących na anemię. W tych zielonych listkach znajduje się również beta-karoten, witaminy z grupy B i K, jak również kwas foliowy i błonnik. Zapomnieć nie można również o zawartym w niej wapnie i magnezie.

Natka pietruszki poza ozdabianiem talerza zupy może również stać się istotnym składnikiem zielonego pesto. Wymieszana z solą, oliwą i czosnkiem będzie idealnym dopełnieniem pełnoziarnistego makaronu. Z kolei blendowana z bananem i pomarańczą stworzy pożywny koktajl. Natka pietruszki sprawdzi się także jako dodatek do kanapek i różnego rodzaju sałatek warzywnych. Warto więc sprawić sobie sadzonkę i na stałe umieścić w swojej kuchni. Dzięki temu będzie się ją miało zawsze pod ręką.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *