Napoje roślinne – dlaczego warto je pić?

mleko

Coraz więcej ludzi dorosłych cierpi na nietolerancję laktozy. Niestety, coraz częściej problem ten dotyka również dzieci. Tymczasem jeszcze niedawno namawiano rodziców do codziennego podawania krowiego mleka swoim dzieciom. Faktem jest, że wapń, zawarty w mleku, jest niebywale cennym budulcem dla kości, lecz laktoza, czyli cukier mleczny, bardziej szkodzi, niż pomaga. Co w takim razie robić? Jakie rozwiązanie będzie odpowiednie? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Bogate w wapń źródła roślinne

Jak się okazuje, nieprawdą jest jakoby mleko krowie stanowiło najcenniejsze źródło wapnia. Zważywszy dodatkowo na fakt, że najczęściej jest podawane, zwłaszcza dzieciom, w formie słodkich napojów mlecznych. Na rynku dostępne są naturalne, a co ważne, roślinne zamienniki krowiego mleka, które również zawierają w swoim składzie wapń. Picie mleka pochodzenia zwierzęcego staje się coraz bardziej kontrowersyjne, tym bardziej, że dostępnych jest coraz więcej materiałów, utwierdzających w przekonaniu, że krowie mleko nie jest zdrowe. Tym bardziej, że dziś mleko dostępne w sklepach często ma niewiele wspólnego z mlekiem podawanym prosto od krowy, dodatkowo, wielu producentów mleka nie zważa na humanitarne warunki życia krów. Coraz więcej świadomych konsumentów odchodzi od spożywania mleka krowiego, jednocześnie poszukując rozsądnego zamiennika. Wegańskim źródłem wapnia, są algi morskie. Poza wapniem, posiadają one wiele innych cennych składników, w tym antyoksydanty, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Napój ryżowy z wapniem z alg morskich firmy ECOMIL to bardzo smaczny, a co najważniejsze, zdrowy zamiennik standardowego mleka. Można spożywać go na surowo, jak również pić go w formie ciepłego kakao czy smacznej porannej owsianki. Co ciekawe, nie jest to jedyna roślinna propozycja z dodatkiem wapnia. W przeciwieństwie do monotematycznego krowiego mleka, istnieje wiele roślinnych napojów. Można je pozyskać praktycznie z każdego ziarna – owsa, żyta czy orkiszu. Napoje roślinne są dostępne zarówno w większych kartonach, jak i małych o pojemności popularnych soczków dla dzieci. Dlatego dziecko, jeśli nie lubi jeść śniadania, będzie mogło spożyć zdrowy roślinny napój, już w szkole.

Znane powszechnie rodzaje napojów roślinnych

W naszym kraju moda na spożywanie napojów roślinnych jest nowością. Jeszcze całkiem niedawno produkty tego rodzaju można było znaleźć jedynie w sklepie ze zdrową żywnością. Wtedy najpopularniejsze były napoje ryżowe i sojowe. Z uwagi na rosnące zapotrzebowanie, na rynku zaczęły się pojawiać także inne roślinne propozycje: napój orkiszowy, napój owsiany czy wreszcie napój z orzechów chufa. Takie napoje, poza białkiem, dostarczają wielu innych cennych składników. Istotne jest, aby wprowadzać do swojej diety różnorodność, raz sięgając po napój kokosowy, innym razem ryżowy, czy migdałowy. Pozwoli to urozmaicić dietę i sprawić, by była ona bogata w różne witaminy i minerały. Bardzo dużą popularnością cieszą się napoje sojowe oraz ryżowe, ale też migdałowe, czy owsiane. Najmłodsi często sięgają po aromatyzowane artykuły, np. napój owsiano-czekoladowy, jednak tu warto sprawdzić, czy jest on słodzony np. syropem z agawy, a nie białym cukrem. Dodatkowo warto sprawdzić, czy produkt ten ma obniżoną zawartość tłuszczu. Aby produkt spełniał te standardy, warto pamiętać, by nie podejmować zakupu w zwykłym markecie, lecz skupić się na sprawdzonym sklepie BIO. Produkty firmy ECOMIL spełniają wszystkie powyższe standardy, będą więc idealnym wyborem dla całej rodziny.

Dlaczego napoje roślinne są zdrowe?

Napoje roślinne to bogactwo smaku i zdrowia. Poza wapniem, zawierają magnez, jak i witaminy: E, D oraz te należące do grupy B. Napój sojowy wyróżnia się od innych roślinnych pod względem zawartości białka. Natomiast napój owsiany zawiera mnóstwo beta-glukanów, które regulują poziom cukru we krwi i wspierają metabolizm. Napój migdałowy to przede wszystkim źródło witaminy E, która jest cennym antyoksydantem. Napój ryżowy natomiast nie zawiera w swoim składzie glutenu, co jest bardzo ważne dla osób cierpiących na nietolerancję tego składnika. Ci, którzy pragną po prostu zadbać o swoją dietę i chcą, aby była ona zróżnicowana i dostarczała im niezbędnych składników odżywczych, również powinni sięgać po napoje roślinne. Trzeba bez wątpienia sięgać po sprawdzone i certyfikowane produkty, nie zawierające w swoim składzie dodatku cukrów prostych, sztucznych barwników czy szkodliwych konserwantów, takie produkty można znaleźć w ofercie firmy ECOMIL.

 

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *