Lecytyna rzepakowa jako ważny składnik codziennej diety

chleb

Dotychczasowy kult szczupłej sylwetki został zastąpiony troską o zdrowie. Okazało się bowiem, że piękna figura jest tylko ,,efektem ubocznym” zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Dowiedz się, co trzeba zrobić, by poprawić wydolność organizmu i wzbogacić dietę o cenne składniki odżywcze.

Zdrowa dieta, czyli jaka?

Wiele osób słysząc słowo ,,dieta” ma same negatywne skojarzenia. Dzieje się tak, dlatego że często polega ona na drastycznym ograniczeniu przyjmowanych kalorii, a w rezultacie – na ciągłym uczuciu głodu. Jednak w rzeczywistości dieta jest po prostu sposobem odżywiania danej osoby. Jeśli chcemy schudnąć lub wzmocnić swoje zdrowie powinniśmy wybrać bardziej zbilansowany jadłospis. Najlepiej, gdy spożywamy posiłki regularnie. W tym przypadku mniej znaczy więcej. Porcje powinny być niewielkie, ale częste. Dzięki temu przyspieszymy swój metabolizm. Istotne jest także, by dieta była bogata w warzywa i owoce. Choć wiele słyszy się o tym, jak ważne jest ograniczenie węglowodanów, tak naprawdę są one składnikiem bazowym, który zapewnia nam energię. Warto spożywać ,,dobre węglowodany”, takie jak razowe pieczywo czy kasze. Wielu ekspertów poleca również urozmaicenie diety o produkty, które dodatkowo wzmacniają ten proces. W szybszym spalaniu kalorii pomaga chociażby ananas, papryczka chilli czy grapefruit. Jest jeszcze jeden dodatek do żywności, który pozytywnie wpływa na metabolizm. To lecytyna rzepakowa. Co warto o niej wiedzieć?

Lecytyna rzepakowa – co to właściwie jest?

Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, lecytyna rzepakowa dodawana jest do wielu produktów, które spożywamy na co dzień. To substancja składająca się z różnych związków, takich jak chociażby fosfolipidy, glikolipidy, trójglicerydy, węglowodany oraz woda. Jej nazwa wzięła się od greckiego słowa ,,lekitho”, które oznacza żółtko jajka. W takim razie nikogo nie powinien zdziwić fakt, że wysokie stężenie lecytyny znajduje się właśnie w żółtkach jaj. Jednak nie jest to jedyne jej źródło. Lecytyna znajduje się również w rzepaku, soi, słoneczniku czy rybach. Warto włączyć lecytynę rzepakową do swojej diety, ponieważ wspomaga pracę mózgu, koncentrację, a do tego (co wcześniej zostało już zaznaczone) wspomaga metabolizm. Posiada bogactwo tłuszczów omega-3, omega-6 i omega-9, które utrzymane są w odpowiednich proporcjach.

Lecytyna rzepakowa – gdzie można ją znaleźć?

Lecytyna rzepakowa, jak sama nazwa wskazuje, znajduje się w rzepaku. Nie oznacza to jednak, że występuje wyłącznie tam. Źródłem lecytyny będą także jajka, fasola, soja, słonecznik, orzechy, awokado czy ryby. Jeśli szukasz lecytyny rzepakowej wysokiej jakości, zajrzyj na stronę https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Spożywaj codziennie około 2,5 gram lecytyny, by cieszyć się z jej dobroczynnych właściwości. Co ciekawe, lecytynę znajdziesz również w pieczywie czy pączkach, ale nie są to dobre produkty, by stracić na wadze. Zadbaj o zbilansowaną dietę i włącz do niej lecytynę rzepakową, a z pewnością poczujesz się lepiej.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *