Koszerne jedzenie – co jedzą Żydzi?

Nieodłączną częścią wielu religii są zasady dotyczące tego, co człowiek może, a czego nie może spożywać.

W chrześcijaństwie są dni, w których nie wolno spożywać mięsa i należy przestrzegać postu. Nie ma jednak konkretnych zasad dotyczących jedzenia i picia. Tymczasem w judaizmie istnieje prawo halacha, które określa pokarmy dozwolone (kaszer) i zakazane (teref, „nieczyste”).

Kilka zasad koszerności

Można spożywać mięso zwierząt przeżuwających i posiadających rozszczepione kopyto (np. krowa, koza). Tak samo jak u muzułmanów wieprzowina jest produktem zakazanym. Koszerne stworzenia wodne powinny mieć płetwy i łuski, odpadają więc wszelkie owoce morza typu małże, krewetki czy ośmiorniczki. Większość drobiu jest dozwolona do spożycia, nie można jeść ptaków drapieżnych. Przyrządzone mięso nie powinno zawierać krwi, ani nerwu kulszowego. Spożywane owoce natomiast muszą pochodzić z drzew mających co najmniej trzy lata. Oprócz samych produktów, ważne jest także łączenie i przygotowywanie potraw. Zgodnie z zasadami koszerności pod żadnym pozorem nie wolno łączyć nabiału oraz mięsa. Słynne danie devolay, ani mizeria do obiadu nie są więc dozwolone. Nabiał i mięso powinny być zawsze przygotowywane w oddzielnych garnkach. Ponadto po spożyciu jednego z nich powinno się odczekać co najmniej 3-6 godzin nim będzie można zjeść drugie.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *