Jarmuż – zielone liście pełne witamin

Jarmuż jest warzywem z rodziny kapustnych. W Polsce choć znany od lat nie jest zbyt popularny. Znacznie częściej można go spotkać jako ozdobę dania niż jego część. Takie podejście jest sporym błędem, ponieważ jarmuż ma w sobie wiele cennych substancji.

Co dokładnie znajduje się w jarmużu? Przede wszystkim błonnik, białko, wapń, żelazo, fosfor, cynk, a także magnez. Jednak to nie wszystko. Warzywo to jest prawdziwą skarbnicą jeśli chodzi o zawartość sulforafanu, czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Chroni on między innymi przed rakiem prostaty, płuc, jak i jelita grubego. Sporo właściwości? To jeszcze nie wszystko! Jak się okazuje, już szklanka jarmużu zaspokaja 90% zapotrzebowania organizmu na witaminę C, a 100% na witaminę A. Żeby tego było mało taka szklanka to aż 450-600% zapotrzebowania na witaminę K.

Jarmuż jest rośliną, którą można nie tylko kupić na warzywnym straganie, ale również wyhodować samemu w przydomowym ogródku, a nawet na balkonie. Jego uprawie sprzyja fakt, że nie straszne mu są przymrozki, które dość często pojawiają się w naszym klimacie. Uprawiajmy więc i jedzmy jarmuż pod każdą postacią, ponieważ jest on prawdziwym dobroczyńcą naszego organizmu.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *