Ten popularny owoc kolcowoju chińskiego ma swoje korzenie w południowo-wschodniej Europie oraz Azji, gdzie od ponad dwóch tysięcy lat znajduje swoje zastosowanie w medycynie. Choć w Polsce kolcowój był wcześniej używany tylko jako roślina dekoracyjna, jego owoce – jagody goji – w końcu zagościły w naszych rodzimych sklepach na półce z tak zwanymi „superfoods” czyli żywnością wartościową dla naszego zdrowia i urody. Warto wiedzieć, co sprawiło, że jagody goji okrzyknięte zostały czerwonymi diamentami wschodu.
Jagody goji – co musimy o nich wiedzieć?
Owoce te swoją popularność zawdzięczają dużej zawartości witamin. Jagody goji są źródłem witaminy C i E, żelaza, selenu, cynku a także witamin z grupy B (w tym ryboflawinę). Witamina C w wysokiej dawce pomaga zwiększyć odporność organizmu, żelazo z kolei odpowiada za utrzymanie odpowiedniego poziomu hemoglobiny w naszej krwi. To jednak nie wszystko – jagody goji są świetnym źródłem beta-karotenu i luteiny, odpowiedzialnych za wspomaganie wzroku a także błonnika, który ma pozytywny wpływ na nasz układ trawienny.
Ze względu na dużą zawartość witamin wykazują działanie antyoksydacyjne, co w praktyce oznacza, że regularne spożywanie jagód goji wspiera odbudowę komórek organizmu oraz ma udział w budowie komórek nowych, ponadto opóźnia procesy starzenia organizmu. Entuzjaści czerwonych owoców uważają, że jagody te posiadają również umiejętność regeneracji wątroby czy nerek a nawet…mogą być lekarstwem na bezpłodność!
W jakiej formie spożywać jagody goji?
Większość sklepów oferuje nam jagody goji w formie ususzonych owoców lub naturalnego soku. Możemy spożywać je jako osobną przekąskę lub dodać owoce do porannej owsianki, różnego rodzaju zup i sałatek, potraw na bazie ryżu oraz deserów – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dobrym pomysłem jest sporządzanie rozmaitych naparów i herbat z dodatkiem jagód goji, które idealne sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Jeśli nie odpowiada nam słodko-cierpki smak tych niezwykłych owoców, możemy zdecydować się na zakup w aptece kapsułek o dużej zawartości jagód goji – naprawdę warto!