Flexitarianizm to podstawowy sposób odżywiania Azjatów, który w Polsce uznawany jest za nowy trend. Ten rodzaj diety oznacza wprowadzenie w życie zasad diety wegetariańskiej, która oparta jest głównie o produkty pochodzenia roślinnego. Przy okazji nie rezygnuje się całkowicie z mięsa, ale zdecydowanie się je ogranicza.
Zgłębiając temat flexitarianizmu można się dowiedzieć, że polega on na włączeniu do diety pięciu grup żywności. Jest to zupełnie przeciwieństwo większości trendów żywieniowych mówiących o eliminacji którejś z grup. Tak więc osoby przechodzące na ten sposób żywienia powinny dołączyć do swojej diety źródła białek (tofu, soczewica, ciecierzyca, fasola, jaja, orzechy), pełnoziarniste produkty zbożowe, produkty mleczne, a także powinny zwiększyć spożywanie warzyw i owoców. No i dodatkowo mają one przyjmować mięso. Głownie jednak mowa tutaj o rybach. Zapomnieć nie można także o zredukowaniu spożycia cukru i soli. Jednak nie mówimy tu o całkowitej rezygnacji z tych produktów.