Bardzo często spożywamy jakieś warzywo nie zdając sobie sprawy z tego jak wielką przysługę wyświadczamy swojemu organizmowi. Taki warzywem jest właśnie dynia, z której można przyrządzić wiele smakowitych potraw takich jak: zupa krem, gulasz, sos do makaronu, dżem, leczo, ciasto, placki i wiele wiele innych. Jadalne są także pestki dyni.
Dynia pojawia się na warzywnych straganach w sezonie jesienno-zimowym. Z jej zakupem nie warto zwlekać. Najlepiej jest od razu zacząć korzystać z jej właściwości. Jakich dokładnie? Otóż jedna szklanka purée z dyni dostarcza do organizmu 10mg witaminy C, a także pokrywa aż siedmiokrotnie zapotrzebowanie na witaminę A. Co więcej, dynia ma w sobie także 7g na szklankę błonnika, a także sporo karotenoidów, które chronią przez chorobami serca, nowotworami, jak i chorobami oczu. Zawiera również magnez, wapń i potas. Z kolei pestki dyni są bogactwem cynku i fitosteroli ograniczających wchłanianie cholesterolu z pożywienia.