Kiedy już marzenie o posiadaniu potomstwa zostało spełnione i dzidziuś jest w drodze, wiele przyszłych mam wpada w euforię. Jenak po pierwszej fali radości zaczynają pojawiać się wątpliwości i nie dające spokoju pytanie ,,Co zrobić, żeby moje dziecko urodziło się zdrowe?”. Podstawowym lekarstwem jest dobra dieta, więc poniżej podpowiadamy, co jeść a czego nie żeby pozytywnie wpłynąć na rozwój maluszka.
Co jeść w ciąży?
Głównym błędem jaki popełnia wiele kobiet jest przeświadczenie, że będąc w ciąży trzeba jeść za dwoje. Dieta powinna zawierać około 2200 kcal na dobę, w zależności od Twojego indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego ustalanego z dietetykiem. Dopiero od drugiego trymestru należy zwiększyć przyjmowaną dawkę o jakieś 300 kcal. Jak widzisz nie trzeba jeść za dwoje, tylko DLA DWOJGA. Większość dziennego zapotrzebowania powinny stanowić węglowodany, ponieważ są źródłem energii. Najlepszym źródłem będą produkty zbożowe. Polecamy spożywać razowy chleb, makarony, kasze, ryż, warzywa i owoce, bo zawierają nie tylko węglowodany złożone, ale też błonnik, oraz witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne do rozwoju płodu. Należy wzbogacić dietę również w białko, które w dużych ilościach zawiera chude mięso, ryby, mleko, ser, jaja, produkty zbożowe i rośliny strączkowe. Zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku dziecka, a wapń zawarty między innymi w produktach mlecznych do budowy kości. Można również dodatkowo wspomagać się odpowiednimi dla kobiet w ciąży suplementami.
Czego nie wolno jeść w ciąży?
Skoro wiesz już co jeść, żeby dziecko zdrowo się rozwijało, warto dowiedzieć się jeszcze jakich produktów unikać. Całkowicie zrezygnuj ze spożywania w ciąży alkoholu. Poprzez łożysko oddziałuje on ma płód, a jego wrażliwy organizm nie potrafi jeszcze się przed nim bronić. Mówiąc o używkach, zabrania się również palenia papierosów. Jeśli chodzi o jedzenie, warto żebyś wykluczyła z diety słodycze i napoje słodzone, ponieważ zawierają duże ilości niezdrowego cukru. Według najnowszych badań picie kawy może powodować ryzyko poronienia. Mimo że ryby są zdrowe, to te duże, takie jak tuńczyk, rekin, czy miecznik, zawierają w sobie rtęć, która jest niebezpieczna. Owoce morza również stanowią zagrożenie wystąpienia infekcji bakteryjnych. Nie zaleca się spożywania serów pleśniowych, gdyż mogą zawierać bakterię, która może wywołać choroby płodu, a nawet jego śmierć. Jeśli jesteś miłośniczką tatara, zrezygnuj z niego będąc w ciąży. Surowe mięso może zawierać salmonellę.
Dieta w ciąży jadłospis – jak go sobie zaplanować?
Najlepszym sposobem będzie umówienie się na konsultację z dietetykiem. Dodatkowo możesz posiłkować się sprawdzonymi poradnikami książkowymi lub internetowymi. Pamiętaj tylko żeby korzystać z wiarygodnych źródeł. Wprowadź do swojej diety regularność i dbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu. Jeśli już wcześniej Twoja dieta była zbilansowana, to poza wykluczeniem niektórych produktów i zwiększeniem kaloryczności w drugim trymestrze, nie musisz nic zmieniać.