Tradycyjne kanapki mogą się znudzić największym miłośnikom i nawet razowe pieczywo nie uratuje już sytuacji.
Czasem warto urozmaicić nieco dietę, ale problemem może być czas. Nie każdy ma tyle zapału, żeby co wieczór przygotowywać posiłki na zapas, a z samego rana brakuje czasu. Kanapki są jedną z najszybszych opcji, ale dobrym zamiennikiem mogą być zawijane tortille.
Z czym jeść tortille?
Tortille można jeść na ciepło i na zimno. Z racji ograniczonego czasu, przed pracą czy szkołą lepiej wybierać te drugie. Dodatki można dobierać zupełnie wobec własnego uznania. Dobrym i sprawdzony, pomysłem na tortille śniadaniową na słono jest taka z serkiem i szynką. Placek z jednej strony należy posmarować serkiem śmietankowym np. almette. na środek tortilli dodajemy kilka plastrów ulubionej szynki. Można ją zastąpić wędzonym łososiem lub zupełnie pominąć mięso. Do tortilli warto dodać warzywa. Dobrym wyborem będzie ogórek, papryka i pomidor, ale najlepiej ufać własnym smakom. Gotową tortillę trzeba zwinąć i pokroić na mniejsze rolki. Osoby wolące śniadania na słodko, mogą zastąpić serek nutellą lub masłem orzechowym, a zamiast warzyw dodać świeże owoce. Pokrojone rolki wystarczy przełożyć do pojemnika i ciekawe śniadanie do pracy gotowe.