Czym zastąpić białko zwierzęce w diecie wegańskiej?

Dieta wegańska niezaprzeczalnie budzi wśród ludzi spore kontrowersje. Ma wielu zwolenników, ale także zdecydowanych przeciwników. Niektórzy sądzą, że stanowi sposób na uwolnienie się od zawartej w mięsie chemii oraz poprawę zdrowia, a przy tym jest przyjazna środowisku, inni zaś uważają ją za nierozsądną i wyniszczającą organizm. Tak naprawdę zarówno jedni, jak i drudzy mogą mieć rację, ponieważ to my i nasze wybory odpowiadamy za wpływ weganizmu na zdrowie. Szczególnie burzliwym tematem z zakresu weganizmu jest białko, a właściwie to, skąd osoby na diecie roślinnej je pozyskują. W tym artykule przyjrzymy się produktom roślinnym, zawierającym białko i odpowiemy sobie na pytanie, czy przejście na weganizm musi oznaczać niedobory białkowe?

Skąd białko w diecie wegańskiej?

Jak wiadomo białko zwierzęce w naszej kulturze, jest najbardziej znane oraz powszechne, a także najchętniej podawane na polskich stołach. Co, więc zrobić będąc na diecie wegańskiej? Przede wszystkim zapoznać się z produktami roślinnymi będącymi świetnym źródłem białka, których przyroda zapewniła nam naprawdę sporo.

Jeśli jesteś weganinem, koniecznie włącz do swojego jadłospisu rośliny strączkowe. Mogą być to na przykład ciecierzyca, soczewica, groch lub fasola. Pyszne i sycące, nie tylko zapewnią Ci odpowiednią ilość białka, ale także wzbogacą organizm w minerały. Kolejną istotną kategorią są produkty sojowe! 100 g tofu zawiera aż 10 g białka, i to przy niewielkiej ilości kalorii, dlatego stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Mleko sojowe, a także parówki czy kotlety sojowe są w stanie całkowicie zastąpić produkty odzwierzęce. Równie wartościowym źródłem białka roślinnego, które bez problemu wpleciemy w nasz codzienny jadłospis, są zboża. Sycąca owsianka na śniadanie, kotleciki jaglane w towarzystwie ziemniaków oraz surówki na obiad, oraz pyszna sałatka z dodatkiem komosy ryżowej na kolację – pysznie, zdrowo i wysoko białkowo!

Źródła białka w diecie wegańskiej – najlepsze produkty na przekąskę!

Jeśli szukasz smacznej i zdrowej przekąski wysoko białkowej, to roślinne propozycje na pewno Cię nie zawiodą. Zacznijmy od orzechów. Zawierają one spore ilości białka, a do tego pozytywnie wpływają na cały organizm. Jako że mamy tak wiele rodzajów orzechów, to każdy bez problemu znajdzie swój ulubiony. Warto także pamiętać, że na rynku znajdziemy również orzechy nieco bardziej urozmaicone, a więc na przykład oblane gorzką czekoladą, czy solone. Wszystkie te osoby, które uwielbiają jeść słonecznik lub inne pestki na przykład dyni, ucieszą się też zapewne z faktu, że są to również produkty zawierające spore ilości białka.

Poza produktami pochodzącymi prosto z natury, w sklepach znajdziemy również opcje, takie jak na przykład roślinne batony, czy ciasteczka białkowe. Oczywiste jest, że lepiej zdecydować się na produkty zupełnie nieprzetworzone jednak dla osób, które prowadzą intensywny tryb życia lub uprawiają sport, taka forma spożycia białka może okazać się najbardziej przystępna.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *