
Dieta wegańska budzie spore kontrowersje. Ma mnóstwo zwolenników, jak i przeciwników. Niektórzy sądzą, że stanowi sposób na uwolnienie się od zawartej w mięsie chemii, a przy tym jest przyjazna środowisku, zaś inni uważają za nierozsądne ograbianie organizmu z cennego białka. Ale czy przejście na weganizm musi oznaczać niedobory białkowe?
Jak wiadomo białko zwierzęce w naszej kulturze jest najbardziej znane i najchętniej podawane na polskich stołach. Jednak przyroda oferuje nam równie dużo źródeł białka. Jeśli jesteś weganinem, włącz do swojego jadłospisu produkty sojowe! 100 g tofu zawiera aż 10 g białka, i to przy niewielkiej ilości kalorii, dlatego stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Mleko sojowe, a także parówki czy kotlety sojowe są w stanie całkowicie zastąpić produkty odzwierzęce. Fasola, groch czy ciecierzyca to źródła białka, które na co dzień można wykorzystywać w kuchni i dodawać do różnych potraw.
Jeśli szukasz smacznej i zdrowej przekąski, wybierz orzechy. Zawierają spore ilości białka, a do tego pozytywnie wpływają na cały organizm. Zbilansowana dieta wegańska może być naprawdę zdrowa. Kto wie czy nie bardziej od tej tradycyjnej!